פסיכולוגיה של השינה ושל החלומות

פסיכולוגיה של השינה ושל החלומותמחקרים אחרונים מקשרים בין עייפות וחוסר שינה לבין בעיות בדם ובלב ואף לבין ציונים נמוכים במבחנים. מחקרים שערכה סוכנות החלל גילו שעייפות פוגמת ביכולת השיפוט, במצב הרוח, בקורדינאציה, בזמן התגובה, ביכולת החשיבה וביכולת לזהות טעויות. מחקרים מאוחרים יותר הראו שמחסור כרוני בשינה קשור לפגיעות מוגברת למחלות גוף ונפש.
למעלה מ-40 מיליון אמריקניים מפנים עיניים עייפות אל שר השינה, וזה אינו גואל אותם. נדודי שינה באמריקה. הפרעות שינה קשות ובלתי מאובחנות הן הסיבה ללילות שימורים, אומרים מומחים. אחרים הם חסרי שינה מיוזמתם שלהם, נאלצים או בוחרים לוותר על שמונה שעות השינה המומלצות ביממה. יש המון אנשים מחפשים מפרש חלומות כדי לקבל תשובות לחומות שלהם

ההשלכות הכלכליות והבריאותיות הן מדהימות. אומרים שהמחסור בשינה עולה למשק האמריקני 15.9 מיליארד דולרים בשנה ועוד 100 מיליארד דולרים בעלויות עקיפות, כגון תפוקה נמוכה יותר בעבודה, תאונות ופציעות.

אסונות גדולים כמו בצ'רנוביל וכמו בקידוח הנפט של אקסון יכלו להימנע אם היו העובדים נהנים משינה מספקת, אומר ג' ורנון פגרם, מנהל מרכז הפרעות השינה בבירמינגהם, אלבמה. "זאת תוצאה טראגית של היעדר שינה". אבל שיפור ממשי אינו צפוי, לדעת פגרם, עד שהחברה תשנה את יחסה לשינה.

עירנות לאורך הלילה הפכה לטקס, לסמל להתבגרות ולעלייה לתיכון ולקולג', שתלמידיו אוהבים לדחוס למוחם את חומר הלימוד למבחן הגמר בשעות הקטנות. באמריקה, אם אתה ער כל הלילה, אתה רואה בכך מקור לגאווה. אולי זהו אימון טוב לצעיר לקראת הצטרפותו לאמריקה של התאגידים, אף היא מהללת את העובד שמסיים את הלו"ז אחר חצות ומתחיל אותו שוב השכם בבוקר. לא תמיד פירוש חלומות יכול להביא שקט נפשי.

מדוע, בעצם, אנו זקוקים לשינה ? זו אינה שאלה שהתשובה עליה קלה, אומרים המומחים. הסבר אחד הוא ששינה ממלאת מצברי המוח והגוף, כאילו היו אלו סוללה. אך לדברי קארל האנטר, מהמכון הלאומי לבריאות, "כל האורגניזמים החיים זקוקים לשינה, אבל לא ברור מדוע. אנו יודעים שבעלי חיים שאינם ישנים כלל, מתים. איננו יודעים למה".
מחקרים מצאו שיממה ללא שינה הופכת את האדם ללקוי מוטורית וקוגנטיבית כאילו הגיע האלכוהול בדמו לרמה של 0.1%, רמה הנמצאת מעבר לגבול שקובע החוק לנהגים.
איש לא יראה בעין יפה רופא המטפל בחולים במצב של שיכרות. מדוע רואים רופא חדר מיון העובד ארבעים ושמונה שעות ללא הפוגה כמופת למסירות ? עבודה ללא שינה עלולה להניב טעויות קטלניות.

שגיאות של רופאים גורמות ל-98,000 (!) מקרי מוות בשנה אצל חולים מאושפזים. את רובם ניתן למנוע. במחקר מ-1991 שפורסם בכתב העת של ההתאחדות הרפואית האמריקנית ציינו 41% מהרופאים הנשאלים את העייפות כגורם מספר אחת לטעויות קשות שלהם, ובכשליש מהמקרים שצוינו, הטעות הביאה למות החולה.

מומחים לשינה טוענים שמנהלים ואנשי מקצוע באמריקה עסוקים מכדי לשים לב לנזק שגרם היעדר השינה לבריאותם, לנישואיהם ולמשפחותיהם, עד שכבר מאוחר מדי.

חברות התרופות מוסיפות משלהן, כאשר הן מכריזות על גלולות כפיתרון לעייפים ולאלה שאינם מסוגלים להירדם. גלולות השינה האלו אינן תמיד הפיתרון הטוב ביותר. הן מספקות שינה מלאכותית, שאינה שינה עמוקה. הדבר הקל ביותר הוא לפטור מטופל במרשם של כדורי שינה. "רק אחר הפעם השמינית יהיו רופאים שישלחו אותם לקליניקה לטיפול בבעיות שינה".